Kişişel Gelişim Nedir ?

19 Kasım 2017 Pazar


Kişisel Gelişim hakkında pek çok tanımlar okuduğuna eminim. Bu sebeple sana okuduğun hemen hemen birbirleri ile aynı şeyleri anlatan cümleler yazmayacağım.


Bence ,kişisel gelişim insanların doğdukları andan itibaren ölünceye kadar kendilerini geliştirme ve donanımlı bir hale getirmesi durumudur. Bireyler her gün etraflarında duydukları ,okudukları kitaplar, okudukları gazeteler, izledikleri televizyon programları ile birbirinden farklı konularda kendilerini geliştirebilir.
Bireyler kendini geliştirmek adına kendi farklı ilgi alanları bularak u yönde gelişim için sadece bu yöne de yönelebilir. Aslında kişisel gelişim kulağa kolaymış gibi gelse de  aslında gerçekte öyle değildir. Yaşamınızın pek çok alanında sizi daha ileriye taşıyabilecek bir durumdur. Kişisel gelişim insanları bir yönde geliştirmeyi amaçlar. İnsanları aşk hayatlarında, iş hayatlarında , sosyal hayatlarında daha etkili ve verimli olmalarını sağlar. İnsan bu durumu sadece gerçek öğrenmeler ile gerçekleştirebilir. Kişisel gelişim de insan varolan ilişkilerini geliştirip, güçlendirerek yapılandırma sağlarlar. Kişisel gelişim manasında kendisini çok yönlü olarak geliştiren insan sosyal çevresiyle daha iyi bir iletişim kuran hal alarak etkileşimleri çok daha başarılı olur.

Kişisel gelişimin en önemli noktası insanın kendini tanımasıdır. Kişisel gelişim süreci hedeflere ulaşmada kişiyi motive eden bir süreçtir. Kişinin bu aşamada kendini tanıması şu anlamda etkilidir. Kişi kendisini doğru tanıdığında eksiklerinin olduğu noktaları ve konuları belirler ve kendisini geliştirmek için tamamen bu noktaya odaklanabilir. Kişisel gelişim süreci insanların şu anki durumundan en yüksek hal ve durumuna geçiş yapmak istediği anda başlar.

Kişisel gelişimin bazı fonksiyonel esasları bulunur. Bu esaslar; İlişkiler, özgüven, amaç, hedef, hayal gücü, inanç, arzu, dil, bilinç, bilinçaltı, beyin, düşünce, fizyoloji, uyum, tavır, tutum, davranış, motivasyon, değişim, alışkanlıklar, olumlu düşünce, dönüşüm, değerler, ilkelerdir.

Kişisel gelişim hangi açıdan yapılırsa yapılsın faydalı bir süreçtir. Kişisel gelişim insanları çok yönlü olarak geliştirmeyi amaçlayan bir süreçtir. İnsanlar kişisel gelişimlerini ancak ve ancak farklı öğrenmeler ile yapabilir. Birey var olana değil yeniye yönelmelidir. Bireyler farklı konular hakkında bilgilendikçe ve bu bilgiler arasında ilişkiler kurmaya başladığında çok daha yaratıcı düşünmeye başlarlar.

0 yorum:

Yorum Gönder